Vianesse – jak zażywać?
Błonnik prebiotyczny jest ważnym źródłem pożywienia dla dobrych bakterii w naszym mikrobiomie jelitowym. Dobre bakterie w jelitach można wspierać, przyjmując błonnik prebiotyczny jako suplement lub spożywając wiele źródeł żywności, które zawierają te długołańcuchowe węglowodany.
Leczenie infekcji bakteryjnej
Jeśli jesteś jak większość ludzi, prawdopodobnie przynajmniej raz w życiu przepisano Ci antybiotyki w celu leczenia infekcji bakteryjnej. Jedna seria antybiotyków wydaje się nieszkodliwa, ale antybiotyki nie rozróżniają szkodliwych bakterii, które mogą powodować choroby, od pożytecznych bakterii w naszym mikrobiomie, których nasz organizm potrzebuje do utrzymania homeostazy. Gdy dobre bakterie zostaną zabite przez antybiotyki, mikroflora jelitowa zostaje zachwiana i można doświadczyć złego trawienia, takiego jak wzdęcia, wzdęcia lub biegunka.
Niestety antybiotyki nie są jedynym winowajcą, który może powodować te niepożądane objawy. Diety z przewagą przetworzonej żywności, cukru i sztucznych słodzików oraz ubogie w błonnik i prebiotyki mogą zrównoważyć równowagę mikrobiomu. W rzeczywistości krajowe badanie szacuje, że tylko pięć procent spełnia zalecane dzienne spożycie błonnika wynoszące 25 gramów. Może to prowadzić do złego wchłaniania, niepożądanych objawów żołądkowo-jelitowych, infekcji drożdżakowych, a także osłabienia układu odpornościowego.
Błonnik prebiotyczny
Błonnik prebiotyczny jest również bardzo ważnym i skutecznym sposobem pielęgnowania niektórych bakterii probiotycznych, których nie można przekształcić w suplementy diety. Ludzkie jelita zawierają pewne szczepy bakterii, które nie przeżywają w kontakcie z tlenem (zwane również „bakteriami beztlenowymi”). Przyjmowanie określonych włókien prebiotycznych w celu pielęgnowania naturalnego występowania bakterii beztlenowych pomaga tym ważnym szczepom.
Kiedy spożywamy prebiotyki, błonnik nie jest trawiony przez nasze ciała, a zamiast tego dostarcza dobrych bakterii w naszych jelitach z niezbędnymi składnikami odżywczymi. Niestrawione włókno pozwala probiotykom rosnąć, tworząc zdrową równowagę bakterii, która jest niezbędna dla naszego zdrowia jelit, układu odpornościowego, a nawet zdrowia psychicznego.
Prebiotyki zapewniają różnorodne korzyści zdrowotne, które obejmują zwiększenie uczucia sytości, poprawę dyskomfortu jelitowego oraz zmniejszenie apetytu na słone, słodkie i tłuste potrawy. Prebiotyki wspomagają metabolizm, a także mogą pomóc w osiągnięciu prawidłowej masy ciała. Gdy drobnoustroje w jelitach rozkładają prebiotyki, wytwarzane są produkty uboczne, które pomagają zbierać właściwości przeciwzapalne, wytwarzają przeciwutleniacze i właściwości przeciwnowotworowe.